Melodii de dragoste. Soprana Maria Cebotari

Maria Cebotari în rolul Laurei din opereta „Studentul cerșetor” de K. Millöcker
 
Pe data de 10 februarie 2024 se împlinesc 114 ani de la nașterea Mariei Cebotari. De mică a cântat în corul Catedralei din Chișinău, condus de Mihail Berezovschi. În anul 1924-1929 a învățat la Conservatorul Unirea din Chișinău (cu profesorul G. Afanasiu), apoi la Școala Superioară de Muzică din Berlin (cu O. Daniel). În 1929 a evaluat la Chișinău, București, Paris. Din 1931 afost solistă la Teatrele de Operă din Dresden, Berlin, Viena. A susținut numeroase turnee în Anglia, Franța, Italia, Suedia, Danemarca, Belgia, Elveția. A interpretat cca 60 de roluri în opere, printre care: Mimi din „Boema”, Cio-cio-san, Tatiana din „Evgheni Oneghin”, Liza din „Dama de pică”, Suzana din „Nunta lui Figaro”, Țerlina din „Don Juan” etc. A cântat în spectacole de operetă, a interpretat roluri principale în filmele Fete în alb, Cîntec de leagăn, Melodii de dragoste ș. a.
 
 
Alte surse ce fac referință la biografia și activitatea sopranei Maria Cebotari aflați accesând sursele:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Recomandăm atenției Dvs și o carte ce face referință la viața și activitatea sopranei Maria Cebotari: Неоконченная симфония : Очерк жизни и творчества певицы Марии Чеботарь (Neokončennaâ simfoniâ : očerk žizni i tvorčestva pevicy Marii Čebotari). Cartea poate fi consultată în cadrul Secției „Memoria Chișinăului”.
 
De asemenea, puteți consulta cărțile colecției Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” ce fac referință la soprana Maria Cebotari:
 
Maria Cebotari în amintiri, cronici şi imagini / Aurelian Dănilă. Maria Cebotari: în amintiri, cronici și imagini.
 
Femei din Moldova : Enciclopedie [Maria Cebotari].
 
În culisele istoriei: Poveste frumoasă cu final tragic… [Maria Cebotari] / Iurie Colesnic.
 
Cîntăreţi celebri : Din trecutul muzical al Moldovei [Maria Cebotari].
 
Cultura Basarabiei în perioada interbelică (1918-1940) [Maria Cebotari].
 
Întâia dintre Marii… // Colesnic Iurie. Chișinăul din amintire.
 
 
În anul 1998, în temeiul deciziei CMC nr. 22/104 din 08.09.1998, pe locul în care s-a aflat casa în care artista s-a născut și și-a petrecut primii ani de viață, strada Grădinilor, 60, sectorul Râșcani, a fost instalată o placă comemorativă, sculptor Valeriu DOICOV, arhitect Victor SAVA.
 
 
 
 
Sursa: Chișinău: encicl. / editor : Iurie Colesnic. – Chișinău : Museum, 1997. – P. 122.
 
Sursa imaginii: Din Colectia Secției „Memoria Chișinăului”.
 

Leave a comment