Teatre


DenumireaData fondării
Teatrul Național „Mihai Eminescu”10 octombrie 1920
Teatrul dramatic rus „A.P. Cehov”5 noiembrie 1934
Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”15 octombrie 1945
Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”5 iulie 1957
Teatrul „Luceafărul”23 decembrie 1960
Teatrul Unui Actor24 martie 1968 – 04 noiembrie 2019
Teatrul „Alexei Mateevici”1977
Театр с Улицы Роз1978
Teatrul „Ion Creangă”5 iulie 1988
Teatrul Fără Nume16 aprilie 1990
Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale”16 octombrie 1990
Teatrul „Eugène Ionesco”11 septembrie 1991
Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”27 noiembrie 1992
Teatrul „Geneza Art”ianuarie 2010
Night Guguță20 ianuarie 2019
Teatrul Radical19 aprilie 2019

Teatrul Național „Mihai Eminescu”


Teatrul Național „Mihai Eminescu”

Adresa: Chișinău, Bd. Ștefan cel Mare, 79

Teatrul dramatic rus „A.P. Cehov”


Teatrul dramatic rus „A.P. Cehov”

Adresa: Strada Vlaicu Pârcălab 75

Teatrul dramatic rus „A.P. Cehov” a fost fondat în Tiraspol la 5 noiembrie 1934. Organizatorul teatrului și primul director a fost M.P. Zubov. În 1940, teatrul s-a mutat la Chișinău în incinta fostului teatru orășenesc, „Express”. La începutul celui de-al doilea război mondial (1941), teatrul s-a mutat la Odesa, și de acolo a fost evacuat în orașul Cerkessk, RSFS Rusă. În august 1942, după ocuparea Cerkesskului, teatrul se mută, de această dată în Marî, RSS Turkmenă.

Ca urmare a operațiunii Iași-Chișinău (1944), teatrul se reîntoarce în RSS Moldovenească. Din anul 1945 (și până în prezent), teatrul este amplasat în incinta fostei sinagogi corale a Chișinăului, pe atunci, principalul lăcaș evreiesc de cult, ridicat în 1913.

Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”


Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”

Adresa: Strada 31 August 1989 121

Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” este un teatru pentru copii fondat pe 15 octombrie 1945. În 1966, „Licurici” devine membru al UNIMA (Union Internationale de la Marionnette, organizație non-guvernamentală afiliată UNESCO). Numele Teatrului „Licurici” este legat de un alt nume, cel al lui Titus Jucov, care a stat la cârma teatrului între anii 1979 – 17 noiembrie 2013.

Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”


Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”

Adresa: Strada Ștefan cel Mare nr. 152

Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Republica Moldova a fost fondat la mijlocul sec. XX. În 1956 publicului din Moldova i-a fost prezentat primul spectacol pe propria scenă de operă. Opera „Grozovan” de D. Gherşfeld, care reproduce file din istoria poporului moldovenesc, a devenit un eveniment de o mare rezonanţă socială. El a servit drept temei pentru emiterea Decretului guvernamental cu privire la fondarea Teatrului Naţional de Operă şi Balet. Aşa s-a încununat calea îndelungată de acumulări creative în domeniul belcanto-ului pe pământul moldav.

Teatrul „Luceafărul”


Teatrul „Luceafărul”

Adresa: Strada Veronica Micle 7

Teatrul Republican „Luceafărul” a fost fondat în anul 1960 ca teatru pentru copii și tineret. Din 1960 până în 1991, ”Luceafărul” a fost cunoscut ca Teatru pentru tineret și copii. Din 1991 până în prezent, instituția activează sub titulatura de Teatrul Republican „Luceafărul”, aflându-se în subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Teatrul Unui Actor


Teatrul Unui Actor

Adresa: Strada A. Pușkin 24

Teatrul unui Actor în Republica Moldova a fost fondat în 1968, de Dumitru Fusu, un actor complex, regizor şi scenarist. Larisa Turea menţionează că „Dumitru Fusu a contribuit, în felul său, la promovarea teatrului ca vehicul al schimbării, prin spectacolele sale fantastice şi fantasmagorice, cu „Teatrul unui singur actor”, instituţie emblematică: după ce urmă nu mai rămăsese din minunea Luceafărului de odinioară, trecea din sat în sat, din şcoală în şcoală, cu Veacul Omului, Şoapte de nuc şi mirificele sale spectacole de inspiraţie folclorică” (Turea 2010: 148).

Ștafeta căutărilor artistice de natură identitară, de la Dumitru Fusu, a fost preluată apoi de aventura intelectuală a Teatrului Poetic „Alexei Mateevici”.

Teatrul „Alexei Mateevici”


Teatrul „Alexei Mateevici”

Adresa: Strada Alexei Şciusev 93

„Teatrul „Alexei Mateevici” a fost înfiinţat de actorul şi publicistul Andrei Vartic în baza Teatrului Poetic, fondat în anul 1977 pe lângă Filarmonica din Chişinău. Printre primele spectacole montate pe scena teatrului se numără „Ce vor scriitorii”, „Oameni de paie”, „Cârnăţarul” şi altele. Teatrul „Alexei Mateevici” este singurul teatru poetic din Europa, la care se montează
spectacole de folclor, precum „Mioriţa” şi”Toma Alimoş”, de poezie autohtonă şi după cele mai cunoscute opere ale scriitorilor: Eminescu, Alecsandri, Mateevici, Topârceanu, Blaga, Druţă, Zadnipru, Aitmatov, Lermontov, din poezia japoneză, turcă, cehă etc. Recitalurile actorilor Nicolae Jelescu şi ale Margaretei Nazarchevici sunt apreciate atât în Rep. Moldova, cât şi peste hotare.”

Театр с Улицы Роз


Театр с Улицы Роз

Adresa: Strada Cuza Vodă 19/3


Teatrul dramatic de stat „S Ulițî Roz Iurie Harmelin” (De pe Strada Trandafirilor) a fost fondat în anul 1978 de către maestrul Iurie Harmelin în baza absolvenților Liceului Teatral Municipal.

Teatrul „Ion Creangă”


Teatrul „Ion Creangă”

Adresa: Strada Ghioceilor, 1 (Parcul Alunelul)

Fondat la 5 iulie 1988, la iniţiativa regizorului Silviu Fusu. Teatrul Epic de Etnografie și Folclor „Ion Creangă” a dorit să creeze un teatru prin intermediul căruia tradiţiile populare basarabene vor putea fi transmise generaţiilor următoare.

Teatrul Fără Nume


Teatrul Fără Nume

Adresa: Strada Sfatul Țării, 18

Teatrul Republican pentru Copii şi Tineret, actualul Teatru Fără Nume, a fost creat la 1 august 1989 de către Ion Sandri Şcurea. Din 16 aprilie 1990 director al teatrului este numit Tudor Ţărnă, iar teatrul este redenumit: „Ginta Latină”. Din aprilie 2017 regizor-şef este numit Mihai Țărnă. Iar din februarie 2018 teatrul se redenumește Teatrul Fără Nume.

Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale”


Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale”

Adresa: Strada Mihai Eminescu 55

Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” a fost fondat în anul 1990 din inițiativa actorului și regizorului Sandu Grecu.

Teatrul „Eugène Ionesco”


Teatrul „Eugène Ionesco”

Adresa: Bulevardul Grigore Vieru 11

Teatrul Național „Eugène Ionesco” a fost fondat la 11 septembrie 1991, după proclamarea Independenței Republicii Moldova. În frunte cu Petru Vutcărău, care a rămas director, teatrul a fost inițiat de absolvenții școlii Vahtangov „Șciuikin” din Moscova, după plecarea acestora de la Teatrul „Luceafărul”.

Eugène Ionesco și-a dat personal acordul ca noul teatru să-i poarte numele, acesta fiind primul trofeu obținut de către descendenții școlii vahtangoviene.

Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”


Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”

Adresa: Strada Maria Drăgan 1

Fondat la 27 noiembrie 1992, Teatrul „Guguță” este conceput ca un teatru pentru copii care promovează și valorifică tradițiile și cultura națională. Regretatul Victor Stefaniuc este primul director al teatrului, care a stat și la baza fondării instituției. Actualul director al teatrului este Gabriela Lungu, Maestrul în Artă, Cavaler al Ordinului „Gloria Muncii”.

Teatrul „Geneza Art”


Teatrul „Geneza Art”

Adresa: Strada Alexei Mateevici 109/1

Teatrul Geneza Art (TGA) este unul din teatrele independente din Republica Moldova. „Debutul” acestuia a avut loc în ianuarie 2010 cu spectacolul „Floare albastră”. Fondatorii TGA sunt familia Burlaca-Gologan, director Alexandru Burlaca, director artistic Daniela Burlaca (actriţă şi regizor).

Teatrul Radical


Teatrul Radical

Adresa: Strada Columna 145

Teatrul Radical a fost lansat pe 19 aprilie 2019, cu spectacolul Eu si Tu, scris de Ingeborg Von Zadow, cu Dorin Gribincea si Lidia Novicov in rolurile principale. Fondatorul acestui teatru este Evgheni Novicov. Libertatea artei, în viziunea fondatorilor Teatrului Radical, este lipsa oricărei implicări din exterior în procesul creației artistice.

Night Guguță


Night Guguță

Adresa: Strada Maria Drăgan 1

În cadrul Teatrului „Guguță”, o tânără trupă teatrală alcătuită din 9 actori, a inițiat, la 20 ianuarie 2019, proiectul Night Guguță: „Acest proiect”, conform paginii oficiale, „își propune să fie sincer cu spectatorul său și liber în creație și exprimare vizavi de problemele sociale actuale”. Spectacolele jucate de această trupă sunt montate pentru adolescnți și adulți.

Cărți despre alte teatre și trupe din Chișinău: