Cetățeni de onoare ai Municipiului Chișinău

De la momentul obținerii statului de oraș (1818) și până în 2023, Chișinăul a trecut printr-o serie de evenimente și provocări în urma cărora efortul și implicarea unor personalități au fost răsplătite cu deosebita distincție „Cetățean de Onoare al Municipiului Chișinău”.

Posesorii acestui titlu provin din variate sfere profesionale, de la frezori, lăcătuși, fierari, croitori, până la scriitori, cântăreți, naiști și funcționari publici din țara și din afara țării. Indiferent de specificul activității lor, cu toții au contribuit la dezvoltarea și promovarea imaginii Chișinăului, îmbunătățirea și siguranța vieții locuitorilor orașului prin profesionalismul, măiestria și talentul manifestat.

Lista Cetățenilor de onoare cuprinde numele a 72 personalități.

Primele informații privind acordarea Titlului „Cetățean de Onoare” persoanelor din Chișinău țin de secolul XIX și se referă la arhitectul principal al orașului Alexandru Bernardazzi (1875) și la frații Ioan și Victor Sinadino, care au contribuit activ la dezvoltarea Chișinăului și au construit Biserica greacă Sf. Pantelimon.

În perioada interbelică, în 1931, cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani, i se acordă titlul „Cetățean de Onoare al orașului Chișinău” lui George Enescu, compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor român pentru creația valoroasă, care au venit la Chișinău, unde a fost omagiat.

Conferirea titlului de Cetățean de Onoare este în competența Consiliului Municipal Chișinău, în conformitate cu legislația în vigoare (Legea privind administrația publică locală).

Raportând numărul distincțiilor acordate la perioadele istorico-politice ale Basarabiei, în perioada țaristă au fost desemnați trei Cetățeni de Onoare. În perioada interbelică și pe parcursul a 20 de ani după cel de-al Doilea Război Mondial titlul în cauză nu este atribuit niciunei persoane. Abia începând cu anul 1964, în perioada Uniunii Sovietice au fost desemnați 15 Cetățeni de Onoare, majoritatea fiind militari, muncitori și constructori.

De la semnarea Declarației de Suveranitate (1990) și până în prezent lista titularilor acestei distincții este completată cu încă 53 de persoane.

Până la obținerea Independenței, cei mai mulți Cetățeni de Onoare au fost aleși din rândul muncitorilor și meseriașilor. Nu conta ce meserie sau profesie aveai, era important să fii bun în domeniul în care activai. Unul din cele mai impresionante exemple este Vera Odobescu, croitoreasă, care timp de 41 de ani a activat la Asociația de Producere a Încălțămintei „Zorile”din Chișinău și careia în 1977 i s-a conferit titlul de Cetățean de Onoare a capitalei pentru performanțele sale deosebite.

După 1990 și până în prezent, titlul se acordă personalităților din domeniul culturii, artei, științei, învățământului sau sănătății, dar și unor sportivi și oameni de afaceri care s-au distins prin competență și moralitate, aducând un plus de valoare în sfera în care au activat și/sau activează; personalități recunoscute de către comunitatea locală și care au avut o contribuție deosebită la dezvoltarea și la creșterea prestigiului Chișinăului și al țării pe plan național și internațional.

Cele mai multe titluri de Cetățean de Onoare au fost acordate în perioada 2007-2016, primar de Chișinău la acea vreme era Dorin Chirtoacă. În 2007 au fost desemnați 5 titulari, majoritatea fiind comandanți; în 2009 – 3 titulari din rândul scriitorilor și lingviștilor, în 2010 – 8 titulari din domeniul artei muzicale și artei plastice; în 2012 – 3 titulari, în 2013 – 5 titulari, în 2014 – 7 titulari, dintre care 2 medici și 2 regizori; în 2016 – 2 titulari.

Din rândul Cetățenilor de Onoare din sfera artei îi putem menționa pe naiștii Gheorghe Zamfir, Vasile Iovu și Constantin Moscovici, compozitorul Eugen Doga, dirijorul Nicolae Botgros, cântăreții de operă Maria Bieșu și Mihail Munteanu, interpreții Anastasia Lazariuc și Sofia Rotaru, Doina și Ion Aldea-Teodorovici, cântăreața de muzică populară Zinaida Julea, coreograful Vladimir Curbet, regizorii Ion Ungureanu și Iurie Harmelin, actorii Mihai Volontir și Gheorghe Urschi.

Din domeniul Artei Plastice, Cetățeni de Onoare sunt pictorii Leonid Grigorașenco, Glebus Sainciuc, Valentina Rusu-Ciobanu, Gheorghe Vrabie și sculptorul Veaceslav Jiglițchi. Dintre scriitori sunt distinși Vladimir Beșleagă, Spiridon Vangheli, Mihai Cimpoi, Grigore Vieru, Gheorghe Vodă, Dumitru Matcovschi, iar dintre lingviști – Valentin Mândâcanu, Eugeniu Coşeriu, Valeriu Rusu.

Chiar dacă nu sunt originari din Republica Moldova, Cetăţeni de Onoare ai Chişinăului sunt ex-preşedintele Republicii Franceze Jacques Chirac, fostul primar al oraşului Moscova Iuri Lujkov, cosmonautul Iurie Ghidzenko, ex-președinte al Comitetului Internațional Olimpic Juan Antonio Samaranch, filantroapa Luitgard Schmitt.

În anul 2022 au fost distinse cu acest titlu activista Ludmila Scalnâi, naistul Constantin Moscovici și doctorul Tatiana Harghel.

Pe 14 septembrie 2023 pentru contribuția semnificativă adusă la dezvoltarea și îmbunătățirea comunității noastre zece personalități au primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău, și anume:

Gheorghe Mustea, compozitor; Oleg Crudu, director IMSP Spitalului Clinic Municipal ,,Sfânta Treime”; Serafim Urecheanu, politician, fost Primar General al mun. Chișinău; Vitalie Rusu, actor și regizor; Alexei Sainciuc, artist plastic; Andrei Eșanu, istoric, scriitor, profesor, cercetător, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei; Albina Kiricenco, arhitect, unul dintre autorii clădirii Circului din Chișinău; Lidia Panfil, regizor, Maestru în Artă, Artist al Poporului, Cavaler al Ordinului Republicii; Vasile Advahov, muzician; Vitalie Advahov, muzician.

Pe lângă titlul onorific, Cetăţenii de Onoare ai Chişinăului beneficiază de anumite înlesniri. Din bugetul municipal le sunt achitate 50% din factura la întreţinere și le este asigurată călătoria gratuită în transportul public.

Mai multe informații cu privire la fiecare cetățean de onoare a orașului Chișinău pot fi găsite aici.

Leave a comment