Chișinău – 587 : restrospectiva aniversară

Anul 2023, 17 iulie, Chișinăul sărbătorește 587 ani de la prima atestare documentară a toponimului Chișinău.
Ca de fiecare dată, Secția „Memoria Chișinăului”, s-a implicat plenar în marcarea acestui eveniment prin organizarea și participarea la un șir de activități culturale, de interacțiune cu comunitatea chișinăuiană, fiind parte a Festivalului „Te salut, Chișinău!”, organizat de Primăria mun. Chișinău. În perioada 14-17 iulie am participat activ fiecare, ajungând mai aproape de inimile chișinăuienilor prin: Galeria poster „Cetățeni de Onoare ai Municipiului Chișinău”, expoziție de cărți, lansare de carte, lansare de film, concursuri intelectuale etc., desfășurate în centrul capitalei.

Galeria poster „Cetățeni de Onoare ai Municipiului Chișinău” a fost organizată în premieră în Chișinău, expusă pe bd. Grigore Vieru, unde timp de 3 zile, chișinăuienii au făcut cunoștință cu personalitățile marcante ale orașului, care prin activitatea, măiestria și talentul lor au contribuit la dezvoltarea și promovarea imaginii Chișinăului.
Galeria poster a inclus 61 Cetățeni de Onoare, începând cu secolul 19, distincție primită pentru prima dată de Alexandru Bernardazzi și membrii dinastiei Sinadino, până în anul 2022, distincție oferită lui Constantin Moscovici, Ludmila Scalnîi și Tatiana Harghel.

Ulterior, galeria poster și-a făcut loc pe holurile Primăriei, pentru întâmpinarea participanților la Conferința științifică „Chișinău – patrimoniul cultural și educație istorică”, unde s-au discutat aspecte importante despre istoria orașului, viitoare proiecte arhitecturale și altele. Totodată, în cadrul acestei conferințe, colaboratorii Bibliotecii Centrale și SMC au organizat o expoziție de carte cu genericul „Chișinău: file de istorie, file de destine” care a trezit un interes deosebit printre participanții la conferință.

Data de 17 iulie 2023 a lăsat o amprentă importantă în memoria celor 587 de ani, fiind marcată de lansarea de carte „Chișinău. Morile timpului. Eseu de imagologie literară” de dr. habilitat Aliona Grati, lansarea filmului documentar „Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” în universul Chișinăului” și muzica jazz, ce au creat o atmosferă plăcută orășenilor prezenți la eveniment.

În aceste zile, deși mulți chișinăuieni nu erau la curent cu programul activităților organizate de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” și Primăria Municipiului Chișinău, curiozitatea a primat ca întotdeauna.
În jocuri au fost implicați copiii, cât și adulții, fiind pe alocuri mai intrigați decât cei mici, de a cunoaște ceva nou despre orașul în care locuiesc de atâta timp. Mulți dintre ei ne-au povestit despre perioada Chișinăului de altădată auzit de la părinți, bunici, rude sau vecini. Alții au devenit noii cititorii ai blogului și postărilor de pe pagina Facebook a Secției.
Toate aceste evenimente s-au desfășurat sub egida Festivalului „Te salut, Chișinău!”, anul acesta fiind la a treia ediție.

Și ca oricare sărbătoare să fie amintită ca una specială, sfârșitul festivalului s-a transformat într-un moment magic, în care Sala cu Orgă a fost împânzită de un joc de lumini, făcând ca timpul să stea în loc, dându-ne răgaz să ne gândim la frumosul nostru CHIȘINĂU….

Statistici:
În perioada 10-20 iulie, la pagina de Facebook a Secției „Memoria Chișinăului”:
– 84 de urmăritori noi
– 27 postări
– 643 likeuri
– 653 distribuiri

Album FOTO

Leave a comment