In memoriam: Ion DUMENIUC

Astăzi, 3 noiembrie, se împlinesc 30 ani de la trecerea în neființă a lui Ion DUMENIUC, lingvist, profesor universitar, publicist și om de stat, profesor la Catedra de Limbă Română și Catedra de lingvistică română, generală și romanică, USM, director al Departamentului de Stat al Limbilor, redactor-șef al revistei „Limba Română” (5 mai 1936 – 3 noiembrie 1992).

Rutean prin obârşie şi limbă, Ion DUMENIUK a fost mai ucrainean decât mulţi consângeni de-ai săi din Moldova şi din Ucraina. Ne-a însuşit graiul, l-a iubit, i s-a consacrat, l-a slujit cu devotament şi l-a apărat până la moarte, prin faptele sale fiind mai român decât mulţi dintre pretinşii români verzi din Basarabia sau din alte regiuni româneşti (Nicolae Mătcaş).

Ion DUMENIUC s-a născut la 5 mai 1936, la Socii Noi, județul Bălți, astăzi raionul Fălești. În 1957, a absolvit Școala Pedagogică din Soroca. Urmează studiile la Facultatea de Istorie și Filologie, Secția de limbă și literatură română a Universității de Stat din Moldova (1957-1963), studiile de doctorat (1966-1970), susținând teza de doctor în filologie cu tema Dezvoltarea terminologiei agricole moldovenești în perioada sovietică.

A activat în calitate de asistent, lector și profesor la Catedra de limbă română și Catedra de lingvistică română, generală și romanică a Universității de Stat din Moldova. A inițiat o serie de noi cursuri și seminare speciale: Morfologia contrastivă, B.P. Hașdeu ca lingvist enciclopedist etc. A colaborat la elaborarea manualelor și materialelor didactice pentru învățământul superior: Scurt istoric al scrisului, Fonetica și fonologia, Introducere în lingvistică, Lingvistică generală, ghidul Limba română pentru autodidacți, Îndrumar de ortografie, Norme ortografice, ortoepice și de punctuație ale limbii române etc.

A fost un apărător consecvent al ideii unității limbii române și a combătut teoriile false despre existența limbii „moldovenești”. A optat pentru acordarea statutului de limbă de stat și revenirea la alfabetul latin. A fost secretar în cadrul grupului de deputați și savanți, care au participat la elaborarea proiectului de legi privind limba de stat și revenirea la grafia latină. A prezentat ciclul de emisiuni televizate cu genericul „Învățăm a citi și a scrie cu caractere latine” și seria de prelegeri „Учим молдавский язык”, publicate în ziarele de limbă rusă.

Concomitent, a desfășurat o amplă activitate de cercetare. A studiat problemele sociolingvisticii și analizei contrastive a limbilor, problemele lexicului, ale culturii comunicării orale. A ținut o serie de cursuri generale și în special de primă importanță pentru pregătirea filologilor: Introducere în știința limbii, Introducere în studiul contrastiv al limbilor, Teoria și practica traducerii, Redactarea literară, Lexicologia, Istoria concepțiilor lingvistice, Introducere în lingvistica romanică, Istoria limbii etc.

Este autor a circa 150 de articole, studii de specialitate și manuale. Participant cu referate și comunicări la congrese, simpozioane, conferințe științifice universitare, interuniversitare, regionale, unionale și internaționale. A fost director al Departamentului de Stat al Limbilor (1991).

A fost distins cu titlul onorific eminent al învățământului public, cu Ordinul Republicii și cu Ordinul „Gloria Muncii”. S-a stins din viață la 3 noiembrie 1992, la Chișinău.

Numele lui Ion Dumeniuc îl poartă o stradă din sectorul Ciocana al orașului Chișinău (Strada Profesor Ion Dumeniuc).

Surse bibliografice:

1. Catedra de lingvistică română, generală și romanică. In: COZMA, Valeriu. Istoria Universității de Stat din Moldova : (1946-1996). Chișinău, 1996, pp. 261-271.

2. Lingvistul și publicistul Ion Dumeniuc ar fi împlinit 85 de ani [Resursă electronică]. Disponibil pe: http://news.gov.md/news/2021/05/05/21003258 (Accesat la 01.11.2022).

Irina Ceban, specialist, Secția „Memoria Chișinăului”

Leave a comment