Ediția a X-a a Colocviilor de vară dedicată Chișinăului


, , , , , , , , , , , ,

Anul acesta, marea familie a Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu ” au dat start Colocviilor de vară, ediția X-a în perioada de 21-22 iulie. Secția „Memoria Chișinăului” a avut de asemenea ocazia de a participa în cadrul colocviilor. În prima zi a acestui colocviu, ne-am bucurat de întâlnirea online, la care au fost prezenți circa 75 de participanți atât din Republica  Moldova cât și din România. În cadrul conferinței, cu genericul Contribuția bibliotecii publice la valorificarea memoriei locale au participat, directorul general al BM „B. P. Hasdeu” Mariana Harjevschi, directorul adjunct Cercetare și Inovare Lidia Kulikovski, și alți colegi de-ai noștri, precum și invitați din biblioteci județene de peste Prut: București, Cluj, Gorj, Constanța, Brăila, Focșani. Am avut ocazia să facem cunoștință cu activitatea, cu programele interactive și inovative ale  bibliotecilor din România, care desigur ne-au captat atenția în mod deosebit.

În cea de-a doua zi, în Sala cu Coloane a Bibliotecii Centrale, a avut loc un vernisaj  de reviste ale filialelor și secțiilor din cadrul BM, reviste consacrate celor 585 de ani de la prima atestare a orașului Chișinău. Fiind un nou concept, acest târg  de reviste a fost de fapt „cireașa de pe tort” a Programului Colocviilor de vară, ediția a X-a, deoarece filialele ne-au surprins cu conținutul acestora.

Grație decorului neobișnuit, am avut senzația de a ne afla într-un târg inedit de reviste.

În ceea ce privește conținutul ziarelor a fost variat și interesant:  nu a lipsit Legenda Chișinăului și activitățile desfășurate în cadrul Programului estival Provocarea verii, monumente arhitecturale și instituții industriale jubiliare; personalități chișinăuiene și impresii despre oraș,  interviuri, poezii despre Chișinău, desene ale copiilor sau flora și fauna a orașului, cărți noi despre Chișinău, fapte interesante…

Finalmente, a fost organizată o licitație de jocuri și curiozități cu scopul de a asigura un feed-back între Secția „Memoria Chișinău”  și filialele Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”.

Marina Caraman, bibliograf Secția „Memoria Chișinăului”

Pictură: Dmitrii Savițchii


Leave a comment