Chișinăul în filme: studiu filmografic

La finele lunii noiembrie 2019, a ieşit de sub tipar o lucrare, apărută sub egida Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, Secția „Memoria Chișinăului”, care continuă seria de publicații dedicate Chișinăului – Colecția Chișinăuiana. Anterior în această colecție au apărut: „Chișinăul în literatură”, „Chișinăul în pictură”, „Chișinăul în teatru”. Este vorba de studiul filmografic Chișinăul în filme, semnat de Larisa Ungureanu, dr. în studiul artelor, care a desemnat prezența Chișinăului în cinematografie.

Printre lucrările apărute în ultimul timp, cartea Chișinăul în filme se detaşează în mod evident prin domeniul abordat – cinematografia, prin bogăţia informaţiei privitoarea la orașul Chișinău, personalități marcante, care a rămas în istorie. Lecturând această cartea avem în faţă o strălucită  retrospectivă a orașului nostru.

Lucrarea include 251 de pagini, 114 de filme, documentare, artistice „lecturate”, „citite”, mărturii vizuale, care după spusele autoarei re-aduc în atenția spectatorilor, cinefililor, cititorilor, elevilor, studenților, bibliotecarilor, ziariștilor, cineaștilor filmele despre Chișinău – cu tot ce au mai bun, mai frumos, mai demn de admirat, mai memorabil, pagini imortalizate de camera de luat vederi pe parcursul anilor, schimbările care s-au produs, cu oamenii care, voit sau întâmplător, au nimerit în cadru, cu personalitățile care au trăit și au creat în acest oraș: actori, scriitori, pictori, savanți, medici, constructori, politicieni, cineaști, interpreți, fiecare din ei aducându-și contribuția în măsura talentului și a forței de convingere la măreția și înveșnicirea acestui oraș.

Volumul se deschide cu un cuvânt introductiv din partea directorului general al BM „B.P. Hasdeu”, dr. Mariana Harjevschi, cu un titlu care reflectă clar conținutul cărții „Și filmele pot fi citite”, în continuare cu un text introductiv „Descoperim Chișinăul în filme” din partea autoarei Larisa Ungureanu, care a descris procesul de elaborare a acestui studiu.

Structura lucrării, clară și simplă, include două capitole mari: Primul (I) vizează filmele documentare și personalitățile din Chișinău; al doilea (II) – filme artistice. Din Capitolul I fac parte următoarele compartimente: 1. Filme documentare despre Chișinău. 2. Chișinăul în filme documentare din perioada renașterii naționale. 3. Filme documentare despre personalitățile Chișinăului. Capitolul II are două compartimente: 1. Chișinăul în filme artistice de lungmetraj. 2. Chișinăul în filme artistice de scurtmetraj.

Cartea este completată cu cinci indexuri auxiliare, prin simplă enumerare a cărora putem stârni interesul față de conținutul acestui studiu și în același timp facilita orientarea în conținutul lucrării: Index de filme (lista filmelor în ordinea alfabetică), Index cronologic (lista filmelor repartizat în cronologie), Index de nume (toate numele la care se face referințe în carte, cu indicarea ocupației). Prezintă interes Indexul tematic Chișinău : edificii/monumente, instituții, evenimente, străzi, care se perindă prin cadrele documentare sau artistice ale filmelor. Aici putem regăsi  edificiile/monumentele sau străzile din oraș cel mai des apărute în peliculă.

Practic toate filmele au fost însoțite de coloană sonoră, constituită din: melodii, cântece. Toate se regăsesc în Indexul de cântece.

O bogată iconografie cu fotografii rare, din arhiva autoarei, ale cineaștilor care au imortalizat orașul și oamenii său întregește imaginea Chișinăului în cinematografie.

Vă dorim o călătorie cinematografică plăcută!

În curând în toate filialele Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”.

Ungureanu, Larisa. Chișinăul în filme: Studiu filmografic / Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”; Secția „Memoria Chișinăului”; ed. ingrijită de dr. Mariana Harjevschi; red. bibliografic : Taisia Foiu; lectori: Vlad Pohilă, Ludmila Pânzari; coperta: Valeriu Herța; tehnoredactare: Ion Vârlan. – Chișinău: Garamond, 2019. – 251 p. : fot. 

Leave a comment