Алексей Васильев: Живопись Alexei Vasiliev: Pictura (1907-1975)

Noutăți editoriale

În anul 2017 a fost marcat cea de a 110 –a aniversare de la nașterea remarcabilului pictor moldovean Alexei Vasiliev. Un album (ediție bilingvă) Alexei Vasiliev. Pictură (1903-1975) a apărut cu ocazia acestei aniversări a artistului plastic. În cele două articole introductive Iaroslav Vasiliev, fiul pictorului, și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin  analizează viața și opera artistului, prezentând în detaliu momente, dar și unele aspecte a creației acestuia.

Alexei Vasiliev a fost o personalitate aproape legendară în mediul oamenilor de artă din Moldova. S-a născut în orașul Samarkand (Uzbekistan), a studiat la Școala de Arte „Pamyat”, apoi și-a continuat studiile la Institutul Superior de Artă și Tehnică din Moscova. După cel de-al Doilea Război Mondial, în 1945, a fost trimis în Moldova, unde a condus Uniunea Artistilor Plastici.  În anii 1945-1949 a realizat aici primele lucrări de dimensiuni mici, schițe ce reprezentau seri triste de primăvară și toamnă. Printre ele se numără „Drum”, „Amurg”, „Seara ploioasă”, „Primul tramvai în Chișinău” etc. În tablourile lui Vasiliev rolul principal îl joacă peisajul, de aceea găsim în palmaresul său și lucrări panoramice precum „Lunca Nistrului”, „Moldova”, „Codrii” și altele. Multitudinea de peijsaje ale pictorului sunt pătrunse de dragoste pentru Moldova, pentru colinele, văile, istoria și oameni săi.

Picturile lui A. Vasiliev au fost expuse în diverse țări ale lumii și s-au bucurat de o imensă popularitate.  A contribuit la recrearea colecției Muzeului de artă, distrusă în timpul războiului. La începutul anilor ’60 a devenit director al Școlii de Artă Plastică I. Repin din Chișinău.

Lui Alexei Vasiliev i-a fost decernat titlul onorific de  Maestru Emerit al Artei în RSSM (1946).

A pictat mult orașul Chișinăul, unde a locui. Imagini ale Chișinăului de odinioară le regăsim în tablourile: „Împrejurimele Chișinăului”, „Primul tramvai în Chișinău”, „Ultimele raze. Chișinău”, „La târgul din Chișinău”, „Chișinăul distrus”, „Chișinăul vechi și nou”, „Seara în Chișinău” ș.a. Dar în ce condiții au fost create faimoasele peisaje orașenești de către A. Vasiliev, își amintește fiica pictorului, Natalia Vasiliev:


„Chișinăul era în ruine. Pentru a picta, așa cum a dorit tatăl său, la marginea orașului, neatins de război, i s-a dat un permis special. La marginea orașului se aflau, aproape de casa noastră, și strada abruptă Valea Dicescu și fundul mlaștinos al viitorului Lac Comsomolist, și viitoarea stație de pe strada Docuceaev…”.

În album au fost incluse 78 de reproduceri, care reprezintă o serie de lucrări, pictate nu numai în țara noastră, dar și  departe de Moldova –  în Crimeea, China, Senegal,  Egipt, unde pictorul a efectuat călătorii de creație.

Alexei Vasiliev. Pictură = Алексей Васильев. Живопись: (1907-1975): [album] / concepția, text: Iaroslav Vasiliev. – Chișinău: Universul, 2018. – 80 p.: fot., il., color.
Tit. text paral.: lb.rom., rusă. – Apare cu susținerea Ambasadei Federației Ruse în Rep. Moldova. 


One thought on “Алексей Васильев: Живопись Alexei Vasiliev: Pictura (1907-1975)

Leave a comment