Valentina Izbeșciuc – actrița generației de aur a Teatrului „Luceafărul”

ANIVERSĂRI – 2016

Astăzi se împlinesc 80 de ani de la nașterea actriței de teatru și film Valentina Izbeșciuc.

Valentina Izbeșciuc s-a născut la 10 octombrie 1936 în or. Orhei, Republica Moldova. După absolvirea școlii medii, vine la Chișinău în vara anului 1955 să-și încerce norocul, alături de sute de fete și băieți din localitățile Moldovei, pentru a urma studiile în una din cele mai valentina-izbesciucprestigioase școli de actorie – Școala Teatrală „B. Șciukin” de pe lângă Teatrul „E. Vahtangov” (clasa profesoarei Anna Orociko). Pe care a absolvit-o în 1960 alături de Ecaterina Malcoci, Dumitru Caraciobanu, Ion Ungureanu, Dumitru Fusu, Vladimir Zaiciuc, Nina Doni, Grigore Rusu, Nina Vodă, Eugenia Todorașcu, Ion Sandri Șcurea, Ilie Todorov, Pavel Iațcovschi și alți actori renumiți, care au fondat la Chișinău Teatrul „Luceafărul”, iar peste ani această primă generație de actori va fi numită generația de aur. Pentru că au contribuit la crearea unui teatru modern, la renașterea noastră națională prin frumoasa limbă română pe care o vorbeau, prin înalta cultură scenică, prin valorificarea dramaturgiei naționale, clasice și universale.

Fiind studentă în anul doi, Valentina Izbeșciuc a jucat, împreună cu alți doi colegi de grupă, Ion Ungureanu și Vladimir Zaiciuc, în primul film artistic de la studioul „Moldova-film”, o

v-izbesciu-intriga-si-iubire-lady-milford
Rolul Lady Milford în spectacolul „Intrigă și iubire”

comedie care se numea „Când omul nu-i la locul lui” (1958). A mai jucat și în filmele „Călătorie în april, „Vreau să cânt ș.a., dar în arta și cultura noastră s-a făcut remarctă ca actriță de teatru. A fost fidelă unui singur teatru – „Luceafărul”, pe scena căruia a jucat roluri care au făcut istorie, despre care s-au scris cronici, articole, studii. A debutat în spectacolul „Costumul de nuntă” alături de  Ecaterina Malcoci, Ion Sandri Șcurea și alți actori. Apoi veni „Intrigă și iubire” de Shiller (1967), în care Valentina Izbeșciuc a strălucit în rolul distinsei Lady Milford. Jolcul ei nuanțat, lucrat cu migală până în cele mai mici detalii, a rămas imprimat în amintirea celor care au văzut spectacolul. Acest rol a făcut-o renumită, asigurându-i ascensiunea binemeritată. A urmat rolul Mama din spectacolul „Pe-un picior de plai” de I. Podoleanu, Luluța din „Chirița în provincie” de V. Alecsandri, Ruța din „Păsările tinereții noastre”, Fedra din „Fedra” de Euripide, roluri foarte diferite ca registru artistic – de la drama la comedie, de la comedie la tragedie, interpretate măiestrit, actrița fiind considerată printre puținii giuvaergii în arta teatrală.

Astăzi Valentina Izbeșciuc trăiește din amintiri, scumpe și dragi. O boală grea o ține în casă de mai mulți ani, dar inima și sufletul ei au rămas la fel profunde și receptive ca în anii când strălucea în luminile reflectoarelor.

Larisa Ungureanu, critic de teatru

v-izbesciuc-ruta-pasarile-tineretii-noastre
Rolul Ruța în spectacolul „Păsările tinereții noastre”
v-izbesciuc-fedra
Rolul Fedra în spectacolul „Fedra”

Leave a comment