Vera Malev – creatoare de nobile idealuri

ANIVERSĂRI 2016

malevAstăzi se împlinesc 90 de ani de la nașterea prozatoarei Vera MALEV (5 oct. 1926 – 28 ian. 1993), autoarea volumului „Recviem pentru Maria”, ce reconstituie documentar viața dramatică a celebrei cântărețe basarabene Maria Cebotari.

Prozatoarea Vera Malev s-a născut la 5 octombrie, 1926, în suburbia Valea Dicescu, municipiul Chişinău, în familia Ecaterinei şi Leon Malev. Studiază la Şcoala Primară şi la Liceul “Regina Maria” din Chişinău. A absolvit Institutul de Literatură „Maxim Gorki” din Moscova. În literatură a debutat în anul 1947, cu povestirea pentru copii „Niculăieş”, pentru care a fost decernată cu Premiul întîi al Uniunii Scriitorilor din RSSM. Din anul 1949 este membru al Uniunii Scriitorilor.

Este deţinătoarea mai multor distincţii de stat: Ordinul „Pentru muncă exelentă” (1960); Diploma de Onoare a Comitetului moldovenesc pentru apărarea păcii; Maestru Emerit în Artă a R. Moldova (1983).

Dar opera cea mai importantă a scriitoarei este romanul „Recviem pentru Maria”, editat în 1986, iar în 2004 tipărit în grafia latină. Printr-o hotărâre a Guvernului R. Moldova, în 1996 i s-a decernat (post- mortem), Premiul Naţional pentru această operă.

 „Recviem pentru Maria” este romanul unui destin. Autoarea a reconstituit calea vieţii şi a cebotaricreaţiei ilustrei artiste, apelând la documente oficiale, la amintirile oamenilor care au cunoscut-o, dar cel mai mult la propriile imaginaţii şi intuiţii. Locurile unde a trăit şi a copilărit Maria Cibotari autoarea le-a cunoscut îndeaproape. Ea descrie cu lux de amănunte copilăria şi adolescenţa acestui copil-minune, care de mică îndrăgeşte muzica şi dansul. Cântă în corul condus de maestrul Mihail Berezovschi, de pe lângă catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din or. Chişinău. În 1929 la Chişinău a venit o trupă de teatru, în frunte cu actorul A. Vârubov. Pentru piesa „Cadavrul viu” se cerea o interpreţă a cântecelor ţigăneşti. Interpretarea acestui rol i-a revenit Mariei. Debutul pe scena teatrală şi întălnirea cu Vârubov au fost de bun augur: Maria a făcut primul pas spre scenele mari ale lumii. Talentul şi capacităţile Mariei Cebotari au fost multilaterale. Pe lângă vocea pe care o avea, talentată noastră pământeancă avea capacităţi şi de actor. S-a produs în  filme alături de soţul ei, actorul Gustav Diessl: „Inimi tari” (1937); „Maria Malibrand” (1942). Alte roluri în filmele „Fata în alb” (1934), „Cântec de leagăn”(1937); „Visul doamney Batterfly” (1939); „Odesa în flăcări” (1943).

În această lucrare, Vera Malev, ne redă nu numai drama reflectată în artă a Mariei Cebotari, fiică de muncitor din mahalalele Chişinăului, dar completându-i chipul, căutând să i-l oglindească veridic, autorul ne redă complexa dramă a vieţii acelui timp a Chişinăului anilor treizeci. Figuri de muncitori, de intelectuali ai vremii, realitatea acelor trăiri, în mahalale şi în străzile acestea de la Râşcana, Poşta Veche, Melesteu…

Referinţe bibliografice:

  1. PÂNTEA, Ina. Vera Malev (1926-1995). În: Calendar Naţional 2016. Chişinău, 2016, p. 297.
  2. ZBÂRCIOG, Vlad. Malev, Vera. În: Dicţionarul scriitorilor români din Basarabia 1812-2010. Chişinău: Prut Internaţional, 2010, pp. 341-342.
  3. GAJA, Viorica. Vera Malev – creatoare de nobile idealuri [online][citat 05.10.2016]. Disponibil: http://www.bp-soroca.md/pdf/teste/Vera%20Malev.pdf

Leave a comment