Valeriu Gagiu. Omul unui singur oraș

Aducem sincere mulțumiri pentru articolul scris special pentru blogul nostru, doamnei Zinaida Timofti, actriță, membră a Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova, soția regizorului Valeriu Gagiu.

G_1

Recent m-am întors de la București.

Ca în fiecare an și de data aceasta, de Sfîntul Gheorghe, am fost împreună cu rudele, la mormîntul lui nea Gică, care s-a prăpădit în anul 1944. Așa i se spunea cu drag pe timpuri lui Gagiu Gheorghe, tatăl lui Valeriu.

La 1 mai anul 1938, în clinica particulară a doctorului Curt, amplasată în centrul Chișinăului (actualmente este ridicat pe acest loc bustul lui Nicolae Iorga), vedea lumina zilei la ora 17 și 15 minute, Valeriu Gagiu, una dintre legendele filmului național.

Copilăria domniei sale este legată de orașul București.

Studiile și le face la Chișinău, unde i se publică și primele versuri. A scris, a tradus.

În anul 1958 este admis la facultatea de dramaturgie film a Institutului Unional de Film din Moscova (VGIK).

În fiecare noapte visam casa părintească, în care am crecut, străzile orașului drag, Chișinău… nostalgia și marele dor, care mă măcinau, prind viață în paginile unui caiet. Așa am debut în cinematografie, fiind student, cu poeticul film „neorealsit”, „Omul merge după soare”, avîndu-i alături de mine pe oameni de excepție, Alexandru Conunov, Mihail Calic, Leonid Derbeniov, Aurelia Roman, Stanislav Bulgacov, Mikael Tariverdiev… – mi-a mărturisit Valeriu.G-3

Am avut oferte foarte frumoase de-a rămîne în străinătate, mă invitau să activez la Moscova, Leningrad… dar, am înțeles că sunt omul unui singur oraș… Aici m-am născut, am crescut, aici m-am format, aici mi-am întîlnit iubirile vieții mele, mi s-au născut supebele fiici, Marina și Eugenia, aici mi-am regăsit rostul pe pămînt… Aici am să mor. Te rog, să fiu înhumat în țărîna la picioarele mamei mele în cimitirul Central. Să-mi ridic pe mormînt o cruce decentă din granit negru…

I-am îndeplinit întocmai dorința.

Activitatea domnului Valeriu Gagiu din anii 60 ține de afirmarea filmului poetic la Studioul Moldova-film”, atunci cînd o armată de scriitori vin în cinematografie națională alături de el: Ion Druță, Emil Loteanu, Gheorghe Malarciuc, Constantin Condrea, Aureliu Busuioc, Vlad Ioviță, Gheorghe Vodă, Serafim Saka, Andrei Strîmbeanu, Anatol Codru, Vasile Vasilache, Iacob Burghiu, George Meniuc, Vladimir Beșleagă, Nicolae Esinencu…

Filmele de exceptie ale acestor cineaști au dus faima studioului „Moldova-film” pe întreg mapamondul.

Dragostea față de orașul natal și țară trece ca un fir roșu prin toate lucrările cineastului Valeriu Gagiu, fie în cele peste 20 de lung metraje sau în zeci de documentare…

A încercat să-și împărtășească secretele profesiei studenților săi, în care vedea viitorul prosper al artei cinematografice naționale.

Artist al Poporului, Maestru în Arte, Cavaler al Ordinului Republicii, Valeriu Gagiu, este deținătorul a zeci de Premii, Diplome și Trofee ale Festivalurilor Internaționale și Naționale de Film.

A fost un om frumos la chip, suflet și gînd.  L-a iubit bunul Dumnezeu și noi. Un mare Artist al neamului, care a contribuit la îmbogățirea și prosperarea artei cinematografice și a înscris o pagină importantă în cultura națională.

Va trăi mereu în sufletele noastre!

Fie-i veșnică amintirea!

Zinaida Timofti

 

Leave a comment