Tramvaiele Chișinăului de altadată

Recomandăm spre lectură un articol ce face referință la tramvaiele din Chișinău, nostalgia unui șofer ce a condus un  tramvai timp de 13 ani dar și ce prevede Strategia dezvoltării transportului public al municipiului Chișinău.

tramvai (1)Chișinăul fără microbuze și troleibuze este aproape inimaginabil, cu toate acestea, au existat timpuri cînd unicul mijloc de transport este tramvaiul.

Tras de cai sau huruind pe ulițele modernizate cu electricitate, tramvaiul a avut o istorie romantică, fiind un mijloc de transport sigur și accesibil

Rutele de odinioară erau populare printre oamenii simpli, studenți și bătrîni, iar din 1889 tramvaiul traversa Chișinăul de la Gară și pînă la actuala Calea Orheiului.

Tramvai tras de cai

Acest mijloc de transport a fost conecionat unei companii belgiene pentru a amenaja infrastructura necesară pentru transportul feroviar din oraș.

tramvai (3)Compania a construit primul panou de tramvaie trase de cai, cu tot cu grajduri și clădirea adminstrativă, ocupată acum de Muzeul Regiei Transport Electric din Chișinău.

De asemenea, au fost deschise încă trei linii de tramvai: una pe strada Pușkin, alta pe strada Armenească și ultima pe actualul bulevard Ștefan cel Mare și Sfînt.

Primul tramvai electric a apărut în Chișinău în anul 1913, iar peste șase ani, în gospodăria depoului de tramvaie se aflau 35 de vagoane cu motor, 15 remorci și un flux de pasageri de 12 milioane de persoane.

A condus tramvaiul 13 ani

Un bilet la tramvai costa cinci bani, un preț accesibil pentru oricare chișinuian. „Am condus 13 ani tramvaiul și peste 50 de ani troleibuzul”, a declarat pentru Ziarul Național unul din șoferii tramvaiului de altădată, Grigorie Ivlev.

Cu toate acestea, „tramvaiul era un mijloc mai bun pentru pasageri, fiindcă era mai sigur în mișcări și mai puțin periculos”, consideră fostul conducător de tramvai.

La cei 80 de ani ai săi, șoferul își amintește cu nostalgie de perioada cînd în Chișinău circulau tramvaiele și păstrează cu sfințenie toate documentele și fotografiile, care îi amintesc de tinerețea sa.

Amintirile tramvaiului de altădată erau purtate pînă nu demult și de Kira Maximov, directoarea Muzeului Regiei Transport Electric din Chișinău. Ea lucrase dispecer de tramvai și era foarte pasionată de acest mijloc de transport, recalificîndu-se apoi ca șofer de troleibuz. La momentul actual, însă, nu mai este în viață, iar muzeul a rămas a fi una dintre cele mai importante arhive vii ale sale.

Tramvaiele au început să circule în anul 1889 și au putut fi văzute pe străzile Chișinăului pînă în anul 1960.

tramvai (2)

În anii ’60 a fost distrus

După cel de-al Doilea Război Mondial, tramvaiele au fost parțial distruse și, din cauza cheltuielilor tot mai mari de întreținere, au fost înlocuite cu troleibuze.

Ultimele linii de tramvai din Chișinău au fsot demontate în anii ’60, iar odată cu dispariția lor, orașul a pierdut un mijloc de transport ecologic, comod și ieftin.

Și istoricul Iurie Colesnic își amintește în cartea sa „Chișinăul necunoscut” cum arăta tramvaiul. „Avea vagoanele moderne pentru acea vreme, dar scrîșnea pe la cotituri cu aceeași înverșunare ca și la primii lui confrați. El trăiește în mine și astăzi, se mișcă prin amintirile mele imprimat bine de memoria puștiului de odinioară”, spune istoricul, amintindu-și de tramvai atunci cînd, într-o zi, pe o stradă lăturalnică a găsit un fragment de șină.

„Și-așa e aglomerat”

În anul 2011, Primăria a venit cu inițiativa de a readuce tramvaiul pe străzile din capitală, dar proiectul nu a fost realizat.

„În Strategia dezvoltării transportului public al municipiului Chișinău pînă în 2025 nu este prevăzută readucerea tramvaiului. Dimensiunile străzilor nu permit. Doar bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt ar fi posibilă construirea unor linii de tramvai, dar credem că și așa este destul de aglomerat”, menționează șeful Direcției management transport din cadrul Primăriei mun. Chișinău, Lilian Copaci.

Astfel, tramvaiele ar putea rămîne doar o filă din arhivele istorice ale Chișinăului, locuitorii înghesuindu-se în microbuzele autohtone.

Sursa: BORTĂ, Victoria. Tramvaiele Chișinăului de altădată. În: Ziarul Național, 2016, febr., p. 16.

Leave a comment