Apostol D. Culea, un dascăl al neamului

Apostol D. Culea (1882 – 1949) a fost un pedagog cu har, întemeietor de şcoli şi cămine culturale la sate, autor de lucrări pedagogice mai ales vizând pro­bleme ale învăţământului pri­mar, prozator şi publicist, înte­meietorul şi redactorul revistei „Şcoala Basarabiei” de la Chi­şinău.
Apostol D. Culea, fiu de ţă­ran, cu nume predestinat ilumi­nării poporului, s-a născut la 15 august 1882, în comuna Sudiţi, judeţul Ialomiţa. După absolvi­rea şcolii primare din sat, el ur­mează cursurile Şcolii Norma­le din Galaţi ( 1897-1902). Aici, între anii 1902-1911, a ocupat postul de institutor, apoi se transferă pe un al la Tulcea, de unde pleacă la Bucureşti. A lu­crat, pe rând, inspector cultural la Casa Şcoalelor, subdirector general, director în Ministerul Instrucţiunii Publice. Ca direc­tor în Minister, a avut grijă de şcolile din mediul rural.
Apostol D. Culca a depus cu tenacitate eforturi viguroase în realizarea scopului său „dez­voltarea satului cultural”.
A scos singur sau în colabo­rare cu colegii antologii, cărţi cu profil pedagogic, manuale şco­lare, scrieri cu „cunoştinţe folo­sitoare”, o metodică, texte pen­tru copii, materiale interesante pentru „ora de şezătoare” din autori români şi străini.
Ca prozator, a debutat la 1906 în „Cronica”. A publicat în numeroase periodice însemnări sociale, culturale şi politice, amintiri şi note de drum (în „Tri­buna”, „învăţătorul român”, „Drum drept”, „Graiul româ­nesc”, „Poporul român”, „Cre­dinţă şi muncă”, „Gazeta de Transilvania”, „Roma”, „Ra­muri”, „România satelor”, „Cu­rierul”, „Poşta ţăranului”, „Sa­tul”, „Nădejdea”, „Graiul româ­nesc”, „Tribuna”, „România”, „Pământul”, „Revista Asociaţiei învăţătorilor mehedinţeni”, „Universul” ş. a.).
A tradus din Jack London, Roberto Bracco, Fr. W. Forster, Luigi Capuana, Giovanni Papini, Edmondo de Amicis, Luis Albert, Gabriele DAnnunzio, Jean Aicard, Chateaubriand, Anatole France, L. N. Tolstoi ş. a.
A întreprins o călătorie în Italia. Impresiile le-a expus în „însemnări din cultura Italiei” (1914).
În 1918, Apostol D. Culea a venit la Chişinău, unde a înfiin­ţat prima revistă pedagogică în limba română „Şcoala Basara­biei”, fiindu-i redactor şi autor cu materiale în fiece număr. La Chişinău a lucrat câţiva ani, a editat cartea sa „40 de poveşti cu animale şi păsări” ( 1920).
Alte cărţi, tipărite la Bucu­reşti: „Daruri pentru copii” (1921), „Literatura copiilor şi şezătorile cu copii” (1923), „Suspinele stejarului” (1924), „Şezătorile copiilor” (1924), „Când lisus a fost pe pământ” (1924), „Din viaţa oamenilor întreprinzători” ( 1928), „Poveş­tile primăverii” (1933, în cola­borare cu I. Nisipeanu), „Şezători de seară” ( 1935), „Aventu­rile lui Ion Runcan, ultimul nau­fragiat în insula lui Robinson” (1947).
Împreună cu Al. Lascarov-Moldovanu a alcătuit „Antolo­gia Dobrogei” (1928).
 Pastuh-Cubolteanu, Vitalie. Apostol D. Culea, un dascăl al neamului // Univers Pedagogic Pro. – 2013. – 20 iun. (Nr 25). – P. 6.

Leave a comment