Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae"

46_big
Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” (paroh – protoiereul Petru Storoja). Este situată pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Pe locul acestei biserici s-a aflat cândva un alt locaş (cu hramul Sfântul Pavel din Teba), construit în 1852. Actuala biserică cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae a fost ridicată şi sfinţită în 1901. Printre ctitorii săi au fost subchirurgul Spitalului zemstvei basarabene Nikolai Ivanov şi soţia sa Ecaterina. Potrivit cercetătorului Petru Starostenco, acest locaş sfânt nu a fost zidit în stil rusesc. Proiectul bisericii a fost elaborat de Vl. Ţâganko, avându-l în calitate de antreprenor pe P. Koşelev, asistenţa tehnică fiind asigurată de A. Ciukovscki, inginerul zemstvei. Iconostasul bisericii a fost realizat de A. Şiroki. Iluminarea interiorului bisericii era aigu-rată de două policandre, executate cu multă măiestrie. Crucile de pe cupolă erau suflate cu aur, biserica dispunând de 3 clopote. O notă specifică dădea acestui locaş sfânt un mozaic din sticlă cu scena înălţării lui Hristos, instalat dincolo de altar.
Biserica a fost sfinţită de către episcopul Chişinăului şi al Hotinului, Iacob, cu participarea corului de arhierei, dirijat de renumitul M. Berezovschi. Din 1887, la biserică a slujit confesorul econom stavrofor Sofronie Celan. Se cunoaşte, de asemenea, că din anul 1919 la biserică a activat şi cântăreţul Dumitru Popovici.
O dată cu venirea sovieticilor, sfântul locaş a fost închis, edificiul fiind transformat în casă de cultură a Institutului de Medicină.
Biserica a fost redeschisă la începutul anilor 90 ai secolului trecut. Din 1992, după reactivarea Mitropoliei Basarabiei, Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a devenit una dintre cele mai importante biserici din cadrul mitropoliei respective. Timp de mai mulţi ani, paroh al bisericii a fost regretatul Vasile Petrache, protoiereu mitrofor, personalitate care a contribuit considerabil la promovarea valorilor ortodoxiei în societatea basarabeană, inclusiv la reluarea activităţii sfintei Mitropolii a Basarabiei.

Leave a comment