Strada Aleksei Şciusev

Strada Aleksei Şciusev (fosta Щусева)
Alexei Şciusev (26 septembrie; 8 octombrie 1873, Chişinău – 24 mai 1949, Moscova), arhitect, restaurator, istoric şi teoretician al artei.
A învăţat la Gimnaziul nr. 2 din Chişinău. Mai târziu a absolvit cu Diploma cum laude Academia de Arte Frumoase din Petersburg. A studiat arhitectura şi pictura în Italia, Franţa, Marea Britanie. A fost director al Galeriei de Artă Tretiakov din Moscova, director al Muzeului de Arhitectură din Moscova. A. Şciusev a proiectat case de locuit, biserici la Moscova şi în gubernia Harkov, iconostase, a făcut picturi murale în lăcaşuri sfinte, a scris câteva capitole pentru Istoria artei ruse.
În 1912 este ales membru al Academiei de Arte Frumoase a Rusiei. Printre primele lucrări ale lui Şciusev se numără restaurarea bisericii din Ovruci (Rusia) şi proiectul bisericii din Cuhureştii de Sus (Republica Moldova). A. Şciusev este autorul clădirii Gării Kazan din Moscova, unul dintre autorii planului de reconstruire a Moscovei. Şciusev a proiectat Mausoleul lui Lenin din Moscova, edificiul Teatrului de Operă şi Balet din Taşkent, artera principală a Kievului – bulevardul Kreşceatik. Alexei Şciusev a dirijat lucrările de reconstruire a Chişinăului distrus în timpul celui de-al doilea război mondial. Sub îndrumarea arhitectului A. Şciusev este ridicată clădirea Gării feroviare din Chişinău.
Strada A. Şciusev a avut, pe parcursul istoriei, cîteva denumiri: Leovskaia, General Berthelot, iar din 1945 – A. Şciusev. Are o lungime de 3 km.
Alexei Şciusev (1873, Chişinău – 1949, Moscova) – arhitect, istoric şi teoretician al artei. Membru al Academiei de Arte a Imperiului Rus, apoi al Academiei de Ştiinţe a URSS. A fost director al Galeriei Tretiakov din Moscova (1926-1929), director al Muzeului de Arhitectură din Moscova (1940-1949). A studiat la Academia de Arte Frumoase din Petersburg, a studiat arhitectura şi pictura în Italia, Franţa, Marea Britanie. A proiectat clădirea gării Kazan, edificiul Institutului de Mecanică Fină, Mausoleul lui Lenin, cel al Institutului de Genetică din Moscova; Teatrul de Operă şi Balet din Taşkent; bulevardul Kreşceatik din Kiev; Observatorul Astronomic Pulkovo din Sankt Petersburg; poduri în diferite oraşe, blocuri locative etc. în Basarabia proiectează biserica de la Cuhureştii de Sus, jud. Soroca. A fost responsabil de reconstrucţia Chişinăului postbelic.

Actualmente pe această stradă se află: Reprezentanţa Băncii Mondiale, Clubul Republican de Şah şi Dame, Stadionul „Dinamo”, Spitalul de Urgenţă, Casa-Muzeu „A. Şciusev” (nr. 77).

Nemerenco, Valeriu. Buiucani: File din istoria satului şi a sectorului. – Ch. : Prut Internaţional, 2002. – 200 p.

Leave a comment