Simbolurile oraşului: stema, drapelul, imnul

Viaţa omului modern freamătă de mituri pe jumătate uitate, de hierofanii decăzute, de simboluri dezafectate. Desacralizarea neîntreruptă a omului modern a alterat conţinutul vieţii sale spirituale, nu i-a sfărîmat însă matricele imaginaţiei: un întreg deşeu mitologic dăinuie în zonele slab supuse controlului.

Mircea Eliade: Omul trăieşte într-o lume de simboluri create de mintea sa şi de tradiţia colectivă. Scrierea, gesturile, sunetele, imaginile, dar şi arborii, animalele sau orice altceva ce are existenţă fizică sau spirituală nu sînt doar simple lucruri, fenomene, obiecte şi realităţi empirice amorfe. Totul ce ne înconjoară poartă şi o încărcătură simbolică. Simbolurile pot fi universale, naţionale, etnice, comunitare, familiale, personale sau de alt gen.
Comunităţile urbane întotdeauna s-au individualizat prin fenomene emblematice făcînd parte din sistemele heraldic, vexilologic, faleristic, arhitectonic etc. Stema, drapelul şi imnul sînt atributele simbolice minime ale unei localităţi. Lor li se pot adăuga şi altele, care sînt în funcţie de necesităţile curente, de moda şi moravurile epocii, de ingeniozitatea edililor sau de alţi factori.
Capitala Republicii Moldova, municipiul Chişinău, aflat în proces de autoafirmare şi definire a entităţii sale, a făcut deja cîţiva paşi spre realizarea unor simboluri proprii. Despre aceste prime simboluri municipale ale Chişinăului ne propunem să vorbim în continuare.

I. Stema

Stema Chișinăului

Istoriografia heraldicii chişinăuiene cuprinde mai multe titluri. Dintre acestea vom recomanda două, a căror paternitate ne aparţine. Monografia „Heraldica teritorială a Basarabiei şi Transnistriei” (Chişinău, Editura „Museum”, 1998) tratează istoricul simbolurilor heraldice ale Chişinăului în contextul întregii provincii, urmărind evoluţia şi involuţia gîndirii heraldice în spaţiul evocat în titlul monografiei. În studiul „Heraldica Chişinăului: trecut şi viitor”, publicat în anuarul arhivelor Republicii Moldova „Pergament” (vol. I, 1998, p. 109-126), se analizează critic procesele şi simbolurile heraldice ale urbei, adoptate şi utilizate în fiecare din perioadele istorice parcurse. Concluziile rezultate din aceste două cercetări ar fi, pe scurt, următoarele:

Nici unul dintre cercetătorii care au tratat pînă în prezent istoria Chişinăului nu a reuşit să depisteze stema medievală moldovenească a tîrgului, fie pe sigilii, fie pe alt tip de surse istorice.După anexarea în 1812 a acestor pământuri de către Imperiul Rus şi constituirea pe teritoriul respectiv a regiunii Basarabia cu reşedinţa la Chişinău, conform obiceiului heraldic rusesc, oraşul-capitală a purtat întotdeauna stema provinciei. În răstimpul aflării în cadrul Imperiului Rus, Basarabia a avut trei steme:

A. Scut tăiat. Sus, pe aur, acvila bicefală neagră a Imperiului Rus, iar jos, pe albastru, capul de bour al Principatului Moldovei. Această primă stemă provincială, uitată repede de contemporani şi aproape necunoscută istoricilor, a fost şi primul blazon al Chişinăului.

B. Scut tăiat. Sus, pe roşu, acvila bicefală purtînd pe piept un scut roşu cu stema Moscovei (Sf. Mare Mucenic Gheorghe – purtătorul de biruinţă, călare pe un cal alb şi lovind cu suliţa un balaur) şi ţinînd în gheara dreaptă o făclieşi un fulger, iar în cea stîngă o cunună de laur. Jos, pe aur, un cap de bour negru învederînd Principatul Moldovei. Această a doua stemă, aprobată de împăratul rus Nicolai I la 2 aprilie 1826, avea aceeaşi compoziţie ca şi ceadin 1815. S-au schimbat doar smalţurile, însă greşit din punct de vedere heraldic. Semantic, acest blazon exprima ideea că Rusia, prin forţa sa militară, a reuşit să rupă şi să stăpînească o parte din teritoriul istoric al Ţării Moldovei.Această stemă a fost în vigoare pentru provincie şi pentru capitala ei pînă la 1878.

C. În 1873, Basarabia a fost transformată din regiune (unitate administrativă cu un regim special de organizare) în gubernie (unitate administrativă ordinară cu regim de organizare comun pentru tot imperiul). Stema guberniei Basarabiaa fost introdusă prin decretul imperial din 5 iulie 1878. Ea reprezenta: în cîmp albastru, un cap de bour de aur, cu ochii, limba şi coarnele roşii, avînd între coame o stea de aur cu cinci raze şi în flancuri, la dreapta, o roză de argint cu cincipetale şi, la stînga, o semilună de argint spre stînga. Bordură din culorile Imperiului (negru, aur, argint – n.n.) Scutul este timbrat de o coroană imperială şi înconjurat cu frunze de stejar de aur, unite cu lenta ordinului „Sfîntul Andrei” (alb-albastră – n.n.).

Între timp, în cadrul Departamentului Heraldic de la Sankt Petersburg, au fost elaborate reguli noi pentru ierarhizarea stemelor. Conform acestora, Chişinăul urma să poarte aceeaşi stemă a guberniei, dar cu decoruri exterioare prevăzute pentru oraşele de reşedinţă, adică scutul trebuia timbrat cu o coroană murală de aur şi înconjurat de două spice de aur unite cu lenta ordinului „Sfîntul Andrei Nevski” (roşie, de moar – n.n.). Anume acest proiect, discutat în prealabil la 13 februarie 1875, după aprobarea noii steme a guberniei Basarabia, devine în mod automat stema oficial corectă a Chişinăului.

Astfel, constatăm că în această perioadă, contrar canoanelor heraldice europene, Chişinăul nu a avut o stemă proprie.

1. În cadrul României Mari, pentru prima dată s-a încercat stabilirea unei steme a Chişinăului. Oraşul a fost declarat municipiu în urma reformei administrativ-teritoriale din 1925, iar stema lui, elaborată de Comisia Consultativă Heraldică de pe lîngă Ministerul de Interne al Regatului, s-a introdus prin decretul regal din 31 iulie 1930, cu următoarea descriere oficială: Pe scut albastru, o acvilă de aur, cu aripile lăsate în jos, privind spre dreapta. Peste tot: stema Moldovei. Scutul timbrat de o coroană murală cu 7 turnuri. Simbolizează realipirea acestui vechi oraş moldovenesc la patria-mumă. (Fig. 5.) Acest blazon a fost prima stemă oficială a oraşului.

2. Epoca sovietică a fost o perioadă vitregă pentru heraldică, pînă în anii 60, cînd renaşterea acestei ştiinţe a început cu paşi mărunţi. În R.S.S. Moldovenească, prima manifestare în sens heraldic a fost tocmai emblema jubileului de 500 de ani al Chişinăului, celebrat în 1966 (a doua oară!). Această emblemă, selectată în urma unui concurs, a fost concepută de către arhitectul Alexandru Minaev, care a pornit de la legenda potrivit căreia toponimul Chişinău provine de la cuvîntul arhaic chişinău, ceea ce înseamnă izvor.

Emblema reprezenta un scut triunghiular scobit în cap de ambele părţi, de culoare neagră, zidit cu piatră albă în forma unei frunze de viţă de vie stilizate, cu vîrful în jos, din care curge un izvor albastru, şi avînd deasupra inscripţia în două rîn-duri – „ 500 ” şi „ Chişinău “, cu litere chirilice.

Această emblemă, foarte populară, a fost reprodusă masiv în diverse domenii de aplicare. Mai tîrziu, edilii oraşului au încercat în două rînduri, în 1970 şi 1988, să elaboreze prin concurs un blazon pentru capitala noastră, dar în ambele cazuri fără izbîndă.

5. în şedinţa din 8 august 1991, Comitetul Executiv al Consiliului Municipal Chişinău de Deputaţi ai Poporului (şedinţă prezidată de Nicolae Costin), pornind de la faptul că stema interbelică a municipiului „n-a fost anulată legislativ nici de România, nici de Republica Moldova”, a decis reproducerea acesteia începînd cu 31 august 1991 (în noua variantă grafică a pictorului Gheorghe Vrabie), pe ştampilele, blanchetele, insignele oraşului, pe obiectele designului urban şi pe cele de informaţie vizuală.

6. Cu toate că Gheorghe Vrabie a redesenat mai frumos şi mai modern vechiul blazon, această stemă nu-şi îndeplineşte funcţia sa primordială: să identifice cît mai mult posibil localitatea, să scoată în evidenţă individualitatea urbei, ca aceasta să fie inconfundabilă cu altele. Or, stema Chişinăului poate individualiza cu acelaşi succes oricare alt oraş moldovenesc de pe ambele maluri ale Prutului. În acelaşi timp, obiceiul de a acorda stema unui teritoriu reşedinţei acestui teritoriu este, după cum am arătat mai sus, un obicei rusesc şi nu se înscrie în tradiţia europeană şi românească. Astfel spus, Chişinăul poartă de facto stema Republicii Moldova.

La aceste concluzii mai vechi ar mai fi de adăugat observaţia că autorităţile capitalei, începînd din 1995, cînd a fost instituită, pe lîngă preşedintele Republicii Moldova, Comisia Naţională de Heraldică – organism însărcinat cu supravegherea utilizării simbolurilor heraldice pe teritoriul Republicii Moldova -, şi pînă în prezent, din motive pe care le putem doar presupune, nu au găsit timp pentru a înregistra blazonul în mod oficial în Armorialul General al Republicii Moldova. Acest fapt trezeşte nedumeriri şi provoacă situaţii confuze în ceea ce priveşte uzul, explicarea, descrierea, încadrarea ierarhică şi promovarea internaţională a acestui însemn. Ignorarea cerinţelor stabilite de Comisia Naţională de Heraldică a provocat situaţia în care stema Chişinăului, aşa cum este, se plasează pe poziţie inferioară faţă de stemele oficiale ale altor oraşe cu statut mai mic, cum ar fi Orheiul sau Ungheniul. Suntem convinşi însă că există o cale de a rezolva aceste probleme amiabil, fără a ştirbi autoritatea municipalităţii sau a-i ignora doleanţele, dar şi fără a încălca cadrul normativ existent în Republica Moldova.

Silviu ANDRIEŞ-TABAC

II. Drapelul

Drapelul Chișinăului

Cel de-al doilea simbol, ca importanţă, al oraşului este drapelul municipal. Acesta a fost elaborat de cuplul de pictori Gheorghe Vrabie şi Eudochia Cojocaru-Vrabie şi aprobat de Primăria municipiului în şedinţa din 11 iunie 1998, iar de către Comisia Naţională de Heraldică – în şedinţa din 28 septembrie 1998.

Drapelul reprezintă o pînză dreptunghiulară albă (1:2), avînd la mijloc un brîu galben cu torsadă alcătuită din trei fire, peste care broşează în centrul pînzei armele municipale. (Fig. 8.)

Flamura albă a drapelului, conform explicaţiei date de autori, simbolizează spaţiul „cetăţii”, iar brîul cu torsadă, element împrumutat din ornamentica monumentelor de arhitectură, – timpul în care evoluează şi se dezvoltă „cetatea”, cu fazele sale: prezent, trecut şi viitor, precum şi Trinitatea.

Acest drapel poate fi admirat flotînd pe sediul Primăriei municipale, precum şi în cadrul unor manifestaţii urbane cu caracter divers.

Lăsînd aprecierile artistice (care, de altfel, sînt secundare) pe seama criticilor de artă, vom insista doar asupra unor defecte ştiinţifice pe care le are acest drapel. Nu înainte, însă, de a reaminti că vexilologia, ca şi heraldica, este o ştiinţă cu reguli şi canoane stabilite care se dezvăluie doar celor iniţiaţi şi care nu pot fi ignorate în nici un chip de cei care se implică în producerea unor mostre vexilologice noi.

5. Brîul cu torsadă nu este o piesă vexilologică. Pentru a exprima ideea dorită de autori, existau modalităţi ştiinţifice suficiente şi nu era deloc nevoie de „descoperiri noi” extracanonice.

6. Problema incompatibilităţii culorilor alb şi galben şi cea a utilizării a două nuanţe de galben (pleonasm vexilologic) nu au fost rezolvate, dar nici motivate.

7. Reprezentarea stemelor în drapel tale quale, deşi este un procedeu vexilologic legal, este totuşi ultimul ca valoare şi se utilizează doar atunci cînd celelalte procedee, mai corecte şi mai valoroase, nu pot individualiza suficient posesorul. Or, Chişinăul a avut destule.

În fine, trebuie să recunoaştem că acceptarea acestui drapel de către Comisia Naţională de Heraldică, chiar dacă s-a făcut sub anumite presiuni, a fost totuşi o greşeală, căci, aşa cum ne învaţă (în zadar oare?!) strămoşii: Caesar non supra grammaticos. Dar, ca şi în cazul stemei, ne păstrăm convingerea că există o cale amiabilă de a aduce drapelul municipal la condiţia care să-i permită să reziste în timp.

Silviu ANDRIEŞ-TABAC


Флаг Кишинева стоит тысячу долларов

А герб столицы Молдовы сегодня почти такой же, как при румынской оккупации 30-х годов Недавно в Москве был объявлен конкурс на создание флага города. Разгорелись там нешуточные страсти: во-первых, правительство столицы России выделило на это большие деньги, во-вторых, общественное мнение разделилось. Многие считают, что новый флаг для Москвы – лишняя трата денег. А как создавался флаг нашего города? Это выяснили корреспонденты «КП» в Молдове. Флаг Кишинева, на первый взгляд, простенький. Может быть потому, что он, – в отличие от трехцветного государственного, – состоит из одного единственного цвета. Белого. Но если присмотреться, то становится ясно: флаг с секретом. Во-первых, в его центре расположен городской герб: на лазурном поле золотой орел с червленым нагрудным щитком. Во-вторых, уже на щитке этого орла (то есть внутри городского герба) изображен… государственный герб Молдовы. Автор этой своеобразной геральдической «матрешки» – художник Георгий Врабие. Он за труды получил от городских властей около тысячи долларов США (в молдавской валюте, конечно). Кстати, это самый маленький гонорар разработчику флага столицы во всем СНГ. Как вспоминает художник, который, кстати, является и автором городского герба (это доработанный им в современном стиле герб Кишинева при румынской оккупации), городское знамя утвердили достаточно быстро. Георгий Врабие: – Работа над созданием эскиза была напряженной, но очень интересной. Думаю, удалось самое главное: преемственность традиций сохранена, но при этом знамя выглядит современным. Никакого конкурса на авторство городского знамени не проводили: просто мэр столицы Серафим Урекяну позвонил автору городского герба художнику Врабие и предложил нарисовать еще и флаг. А вот приемная комиссия была. Правда, чтобы произвести на комиссию впечатление, ей представили не эскиз знамени, а уже готовый флаг из шелка. Так он выглядел.

КП в Молдове 20.11.2004 old.kp.md/freshissue/culture/173323/


III. Imnul

Cel de-al treilea simbol al oraşului – imnul -a fost adoptat în această calitate la aceeaşi şedinţă a Primăriei municipiului Chişinău din 11 iunie 1998. Muzica aparţine compozitorului Eugen Doga, iar versurile – poetului Gheorghe Vodă.
Imnul oraşului are o istorie glorioasă, pe măsura valorii sale prezente şi viitoare. Ca toate imnurile adevărate, acesta nu a fost scris special în acest scop, ci a devenit imn în anumite circumstanţe istorice.

Cîntecul s-a născut în 1971, fiind conceput de autori pentru filmul televizat de peisaje „Chişinău—Chişinău”, realizat de regizorul Ion Mija. Se numea „Cîntec despre oraşul meu” şi era menit să unească imaginile oraşului de pe peliculă într-un tot unitar.

Noua melodie, ce însuma o profundă simţire naţională şi un impecabil profesionalism, era de un lirism pătrunzător, care nu oboseşte auzul nici după 30 de ani. Versurile simple ale lui Gheorghe Vodă exprimau o sinceritate juvenilă şi naivă, creînd o atmosferă feerică de linişte, bucurie şi încredere în viitor, iar varianta tradusă în limba rusă de V. Lazarev cu multă pasiune şi dragoste, variantă ce a avut o circulaţie mai largă, a reuşit să redea şi chiar să întărească această atmosferă, apropiind-o de inima ascultătorului din oricare alt oraş. Toate acestea, îmbinate cu vocea atît de profundă şi cutremurătoare prin curăţenia şi lumina ei, dar şi prin naturaleţea şi frumuseţea primei interprete Sofia Rotaru, au acordat acestui cîntec o şansă unică şi nesperată atunci de autori, dar valorificată frecvent pe parcursul anilor.

În 1972, melodia a obţinut premiul doi la Concursul unional al cîntecelor dedicate semicentenarului U.R.S.S. În acelaşi an, ea a fost publicată în ediţia a 178-a a periodicului „Pesni radio i kino”, în cadrul primului tur al Festivalului unional televizat „Pesnea-73″, repetîndu-l şi în finala festivalului, imprimată la 16 decembrie 1973, cînd Eugen Doga a primit şi diploma de laureat. În iunie 1973, Sofia Rotaru va obţine, cu aceeaşi melodie, premiul I la Festivalul internaţional „Orfeul de aur” din Bulgaria. În acelaşi an, lui Eugen Doga i s-a decernat premiul „Boris Glavan” al comsomolului din Moldova, inclusiv pentru acest cîntec, pentru prologul la telefilmul „Chişinău-Chişinău” şi pentru semnalele postului de radio „Luceafărul”, derivate din aceeaşi melodie.

Melodia a fost înalt apreciată atît în mediul profesional cît şi de cel mai larg public. Pe parcursul anilor 1973-1974 piesa era difuzată la posturile de radio unionale şi locale, dar şi în Bulgaria, Polonia, R.D.G., Cehoslovacia şi în alte ţări.

Dacă ar fi să ne referim la motivul din care „Cîntecul despre oraşul meu” s-a bucurat de un succes atît de mare, cred că am putea afirma că el a avut valoarea unui manifest al generaţiei anilor 60 – epocă de mari izbucniri creative şi spirituale. A fost un manifest care întruchipa, cu convingere în forţa artistică, cele mai frumoase sentimente ale oamenilor de atunci, scăpaţi de sărăcie, nevoi, foamete, de rănile războiului şi de persecuţiile politice dure, exprimînd încrederea societăţii într-un viitor bun. Prin toate aceste calităţi melodia era predestinată să dăinuie.

În această ordine de idei, este de înţeles de ce edilii oraşului, atunci cînd s-a pus problema creării unui imn pentru urbe, şi-au plecat urechea la sfaturile care au venit pe mai multe căi şi au rugat autorii muzicii şi versurilor „Cîntecului despre oraşul meu” să-şi revadă opera, după care i-au acordat acesteia statutul de imn oficial al Chişinăului.

Eugen Doga a compus melodia pentru cor şi orchestră, iar Gheorghe Vodă a rescris, practic, textul. Textul nou, în general, a devenit mai so lemn, mai pompos, poartă amprenta unei serio zităţi imnice premeditate, dar a pierdut din liris mul şi tinereţea de altădată. (Stăruitor ne macină gîndul că într-o dimineaţă poetul Gheorghe Vodă se va trezi şi va scrie o a treia versiune, „de mijloc", care să îmbine cele mai bune idei din variantele precedente şi care să ne rămînă pentru vecie, căci nu există poet care să nu-şi perfecţioneze poemele, atîta timp cît respiră şi poate gîndi.)

Silviu ANDRIEŞ-TABAC


ODĂ ORAŞULUI

Versuri: Gheorghe Vodă Muzică: Eugen Doga
Oraşul meu, din albe flori de piatră,
în ploi de soare zi de zi scăldat,
mereu întinerind pe vechea vatră,
din cîntec şi iubire înălţat.

Oraşul meu frumos ca niciodată,
grădina mea şi casa mea de dor,
în inimă te am de prima dată,
şi-n graiul cel mai dulce te ador.

Oraşul meu cu farmec de poveste,
îţi simt adînc în piept suflarea ta,
destinul meu, destinul tău ne este,
şi te iubesc cu toată viaţa mea.

Oraşul meu, căldura mea de casă,doar ţie noi cu drag ne dăruim,să-ţi fie ziua bună şi frumoasă,cu tine nemurirea s-o trăim.

Laudă ţie, străbun Chişinău,

luminată zidire a neamului meu.
Tu eşti cel mai frumos
şi mai drag pe pămînt,
despre tine mereu, Chişinău, am să cînt.
îţi dorim – „Să-nfloreşti!” îţi dorim – „Să trăieşti!”
Chişinău.



CUM A APĂRUT IMNUL MUNICIPIULUI CHIŞINĂU

De la 1960 pînă în 1998, Chişi­năului i-au fost dedicate mai multe cîntece. Parte dintre acestea au fost înregistrate pe o casetă audio, intitu­lată sugestiv Citadela dragostei. Ea se deschide cu piesa Chişinău, tu eşti leagănul meu a compozitorului Alexei Stîrcea (versuri – Liviu Deleanu) în interpretarea Tamarei Ciobanu. De-a lungul anilor, capitala basara­beană i-a inspirat pe mai mulţi com­pozitori, poeţi şi interpreţi. Hora Chişi­năului, Cîntec despre Chişinău, Ne-am întîlnit la Chişinău, Oraşul meu, iubite Chişinău, Porţile şi altarele Chişină­ului, Trandafirii dragostei, Chişinăul nocturn sînt doar cîteva din piesele ce au figurat în repertoriul Măriei Bie-şu, Ludmilei Mişov, Ninei Crulicovschi, Stelei Argatu, surorilor Oxana şi Georgeta Ciorici, Inesei Stratulat, Stelei Mitriuc şi al altor interpreţi de la noi. Versuri despre Chişinău au scris poeţii Nicolai Costenco, Petru Zadnipru, Pavel Darie, Grigore Vieru, Anatol Ciocanu, Iulian Filip, Steliana Grama ş.a., iar muzică-Vladimir Slivinschi, Petre Teodorovici, luri Aliabov, Marian Stîrcea, Leonid Gorceac… Şirul acestora ar putea fi con­tinuat. Pe noi, însă, ne interesează acum cîntecul care a devenit Imn al municipiului Chişinău. …Istoria ne-a relatat-o compo­zitorul Eugen Doga… Se turna un film documentar despre Chişinău. Auto­rii, Ion Mija şi Gheorghe Vodă, i-au comandat maestrului să scrie muzi­ca la această peliculă. „După ce am compus-o, filmul a fost vizionat de că­tre şefii de la televiziune”, povesteş­te Eugen Doga. Cuiva i-a venit în cap ideea că, deoarece filmul e despre Chişinău, ar fi bine, ca la sfîrşit, să răsu­ne un cîntec despre oraş. „Mi-au dat şi un text. De altfel, mediocru. Iar eu trebuia să plec de urgenţă la Moscova. Vin la mine Vodă şi Mija şi-mi cer cîntecul. Textul e banal, le zic. Dati-mi altul şi fac îndată cînte­cul”. A doua zi, în zori, i-au adus com­pozitorului alt text. L-a citit şi, pe loc, a şi improvizat melodia cîntecului pe care îl ştie acum toată lumea. Dar nu-i ajungeau cuvinte pentru refren. Deoa­rece maestrul nu mai avea timp – la ora două urma să ia avionul spre Mos­cova -a compus refrenul fără cuvinte. De parcă aşa a fost conceput. La ora 12.00, Eugen Doga le-a pus notele pe masă autorilor filmului. Cîntecul a fost interpretat de Sofia Rotaru. La 560 de ani ai oraşului, Pri­măria Chişinăului a hotărît ca acest cîntec să stea la baza Imnului capita­lei. Deoarece piesa care devenise şla­găr semăna mai mult a baladă, auto­rii-compozitorul Eugen Doga şi poe­tul Gheorghe Vodă – au fost rugaţi să intervină în text şi melodie, pentru a le ajusta la cerinţele unui imn. Piesa a fost înregistrată cu Olga Ciolacu şi Lidia Şolomei, Capela Corală Moldo­va şi Ansamblul coral Lia-Ciocîrlia, acompaniate de Orchestra simfonică a Companiei de Stat Teleradio-Moldo-va, dirijată de maestrul Gheorghe Mustea. La această piesă s-a lucrat o lună de zile, ne-a spus Leonid Gor-ceac, director-adjunct al Departamen­tului Cultură al municipiului Chişinău. Totodată, a fost înregistrată şi o vari­antă prescurtată, fără text, cu Orches­tra Ministerului Afacerilor Interne, di­rijată de Nicolae Usaciov. Această va­riantă răsună la şedinţele Consiliului Municipal şi la solemnităţile deosebi­te ale capitalei. Caseta de care vă vorbeam la început este însoţită de un autograf al Primarului General Serafim Ure-cheanu: „Nimic mai frumos decît sen­timentele de dragoste pentru casa ta, pentru oraşul tău, sentimente expri­mate prin cîntec. Chişinăul întotdeau­na a fost baştină unor oameni de treabă. Să-I cîntărn sănătoşi şi să-i sporim frumuseţea ÎMPREUNA”. Eu zic să învăţăm acest cîntec despre ora­şul nostru din „albe flori de piatră” – în varianta veche era „cu umeri albi de piatră” -, să-l cinstim, pentru că ne încălzeşte inimile şi ne însoţeşte pa­şii pe străzile lui lungi şi drepte, iar flacăra sufletului să se aprindă mereu cînd vom bate la porţile lui. Pentru că este oraşul meu, al tău, al TUTUROR… moldovenilor cu inimă de român.

Nicolae ROIBU


IV. Alte simboluri

În afara celor trei simboluri imanente, Chişinăul are şi altele.

În epoca sovietică, dintre toate monumentele de arhitectură, oraşul de cele mai multe ori era identificat cu Arcul de Triumf sau cu sediul Primăriei. În ultimii 10 ani însă numărul monu mentelor-simbol ale capitalei noastre a crescut. Lider de netăgăduit este monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt, a cărui figură a marcat întreaga mişcare de renaştere naţională. Clopotniţa Catedralei, prin însuşi faptul rezidirii ei pe locul vechi, a devenit o emblemă a renaşterii spirituale şi pocăinţei pentru păcatele din trecut. Poartă anumite încărcături simbolice Aleea Clasicilor, Monumentul lui Puşkin, Porţile Oraşului şi alte edificii sau monumente.

În sens faleristic, s-a încercat introducerea unui colan de învestitură a primarului general al municipiului, conceput de artistul plastic Simion Odainic (fig. 9), dar care încă nu a fost definitivat de autor, expertizat şi înregistrat de către Comisia Naţională de Heraldică. Acest colan, absolut motivat, va deveni simbolul puterii executive a municipiului.
În ce priveşte culorile, datorită aceluiaşi imn al său, Chişinăul s-a identificat definitiv cu albul.


V. Unele concluzii

Analizînd ansamblul simbolistic existent al capitalei, constatăm că procesul creării simbolicii municipale este abia la începuturi, ideile urmînd să se cristalizeze în forme definitive peste o vreme. Prin lipsă de experienţă, precum şi prin nivelul în general scăzut al conştiinţei heraldice, vexilologice şi simbolistice în societate, se explică greşelile deja comise, care, repetăm, pot fi corectate, dacă nu vor fi ignoraţi puţinii specialişti şi forurile competente.

Majoritatea ideilor legate de introducerea unei simbolici municipale se asociază cu numele actualului primar general Serafim Urechean. Rămîne să urmărim dacă Domnia sa va avea înţelepciunea să ducă pînă la capăt cele începute sau aceste probleme vor rămîne pe seama succesorului său.

La capitolul prognoze în domeniul simbolicii municipale, credem că în curînd se va simţi necesitatea creării unor steme şi drapele ale sectoarelor şi ale localităţilor din cadrul municipiului. (Amintim că oraşul Codru le are deja.) Pe parcurs, în calitate de talismane ale oraşului, vor fi acceptate un simbol al florei şi altul al faunei, cum se întîmplă în toată lumea. Nu e greu de presupus că şi cluburile sportive din Chişinău vor prelua diverse însemne legate de simbolica municipală, care să poată fi cu uşurinţă asimilate cu urbea. Există suficient loc sub soare şi pentru alte simboluri. Am dori ca oraşul nostru să le aibă cît mai multe, pentru că simbolurile sînt capabile să unească comunităţile umane, cultivîndu-le în inconştient sentimente de dragoste, mîndrie, patriotism şi bucurie pentru baştina lor, sentimente care se exteriorizează greu în mediul în care trăim, dar care sînt foarte importante cînd ne aflăm la răscruce.

Silviu ANDRIEŞ-TABAC


ODĂ ORAŞULUI CHIŞINĂU

Muzică – Eugen DogaVersuri- Gheorghe Vodă

Laudă ţie, străbun Chişinău,
Luminată zidire a neamului meu.
Tu eşti cel mai frumos şi mai drag pe pămînt,
despre tine mereu, Chişinău, am să cînt.

Oraşul meu, din albe flori de piatră,
în ploi de soare zi de zi scăldat,
mai tînăr ca oricînd pe vechea vatră,
cu braţele iubirii înălţat.

Oraşul meu, în licăriri de stele,
cu arbori legănaţi de vînt uşor,
tu eşti grădina bucuriei mele,
un cînt de care-mi este veşnic dor.

Oraşul meu cu farmec de poveste,
îţi simt adînc în piept suflarea ta,
destinul meu, destinul tău ne este,
şi te iubesc cu toată viaţa mea.

Oraşul meu, căldura mea de casă,
doar ţie noi cu drag ne dăruim,
să-ţi fie ziua bună şi frumoasă,
cu tine nemurirea s-o trăim.

Laudă ţie, străbun Chişinău,
luminată zidire a neamului meu.
Tu eşti cel mai frumos
şi mai drag pe pămînt,
despre tine mereu,
Chişinău, am să cînt,
îţi dorim – „Să-nfloreşti!”,
îţi dorim – „Să trăieşti!”.
Chişinău, „Să-nfloreşti!”
Chişinău, „Să trăieşti!”
mulţi ani!

Leave a comment