Prima bibliotecă publică din Chișinău. Noi dezvăluiri

, , , ,

În perioada 17-22 octombrie 2019 se desfășoară Zilele Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”.

Prima zi, 17 octombrie, a fost consacrată istoriei bibliotecii și a început cu lecția „Prima bibliotecă publică din Chișinău. Noi dezvăluiri”. Lecția a fost susținută de invitatul de onoare dl Mihail Coca, inginer, jurnalist, membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova (1994). Mihail Coca este pasionat de istoria orașului Chișinău, a cercetat factologic și documentar istoria primei biblioteci publice din Chișinău,  a prezentat  și a demonstrat auditoriului fapte controversate despre data fondării acestei instituții. Dl Mihail Coca a studiat acest subiect timp de câțiva ani, a publicat articole în diferite ediții. În anul 2018, pe paginile blogului „Chișinău, orașul meu”, a fost publicat un articol din volumul Identitățile Chișinăului: Materialele Conferinței Internaționale „Identitățile Chișinăului”, ediția a IV-a  – „185 лет со дня основания первой публичной библиотеки города Кишинева (22 августа 1832 – 22 августа 2017), semnat de Mihail Coca. Сonținului articolului puteți citi aici:

Conferința  a fost deschisă cu un cuvânt de salut al directorului general al Bibliotecii Municipale “B. P. Hasdeu” dna Mariana Harjevschi.

Moderatorul evenimentului,  director adjunct  Cercetări&Inovații BM „B.P. Hasdeu” dna Lidia Kulikovski, a vorbit despre importanța care se acordă istoriei bibliotecii municipale, cercetările care au fost elaborate de-a lungul anilor, menționând că nu poți înainta cu success, dacă nu-ți cunoști trecutul.

Participanţii la conferință  au  făcut o incursiune în istoria primei bibliotecii publice prin expoziția de documente „Prima biblioteca publică a orașului Chișinău”, inaugurata la 22 august 1832. Expoziția a fost  completată cu cărți, rapoarte vechi ale bibliotecii, cu imaginile clădirii bibliotecii în diferite perioade, surprinse în fotografii și pictată de pictori din diferite generații.

Tema conferinței a stârnit interes, culminând cu o discuție între participanții care cercetează diverse aspecte ale istoriei Chișinăului.

Lidia Kulikovski și Mariana Harjevschi
Mihail Coca și Lidia Kulikovski

2 thoughts on “Prima bibliotecă publică din Chișinău. Noi dezvăluiri

Leave a comment