Scara de granit, o bijuterie a Parcului Valea Morilor, inaugurată!

, , , , , , , , ,

Pe data de 17 septembrie 2019 a fost inaugurată Scara de granit din parcul „Valea Morilor” din Chișinău. La eveniment au participat: Primarul interimar al municipiului Chișinău, Adrian Talmaci,  primarul sectorului 1 a municipiului București, Daniel Tudorache,  ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță și alte persoane oficiale.

Lucrările de reconstrucție au durat mai bine de un an și au fost efectuate cu susținerea financiară a Primăriei sectorului 1 din București, cât și a Primăriei Municipiului Chișinău.

Ideea de renovare a Scării de granit a apărut în anul 2018 după ce Sectorul Centru a semnat cu Sectorul 1 București Înțelegerea de cooperare. În anul Centenarului, Primăria Sectorului 1 acordă finanțare pentru reconstrucția scării de granit din cel mai important parc al Municipiului Chișinău, Parcul Valea Morilor.

Scara de granit a fost construită în anii `70 ai sec. 20, fiind realizată după proiectul arhitectului David Palatnik și până în prezent nu a fost renovată niciodată.

„E o bijuterie a orașului Chișinău și cred că și pe viitor va deveni cartea de vizită  această scară de granit, care este unicat. Este construită exact în baza proiectului arhitectului care a proiectat și scara Potiomkin de la Odesa. Însă scara noastră este mult mai valoroasă și frumoasă. Și mai mare. Scara din orașul Odesa are 192 de trepte, iar scara noastră de granit are 224 de trepte”, a declarat Pavel Rusu, pretorul Sectorului Centru.

Cu prilejul acestui eveniment și-a adus contribuția și Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, colaborând cu Pretura Sectorului Centru la elaborarea cărții „Scara de granit din Parcul Valea Morilor”, fapt care ne bucură. În această ediție luxoasă au întrat texte oficiale, informații utile,  imagini despre procesul de reconstrucția, cât și un scurt istoric despre Parcul Valea Morilor.


Scara de granit din Parcul Valea Morilor / Primăria Municipiului Chișinău, Pretura Sectorului Centru; concepție: Pavel Rusu [et al.]. – Chișinău: S.n., 2019. – 68 p. : fig., fot. Bibliogr.: p.68. – 200 ex.

Text: Pavel Rusu (Pretorul al Sectorului Centru), dr. Mariana Harjevschi, Taisia Foiu, dr. Larisa Ungureanu (Secția „Memoria Chișinăului”), Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”; redactori: Vlad Pohilă, Ludmila Pânzaru.

Leave a comment